Annons

Ex-advokaten vittnar om Trump-rasism

USA:s president Donald Trump har uttryckt sig grovt rasistiskt bakom kulisserna, hävdar hans tidigare advokat Michael Cohen i en intervju med Vanity Fair. Cohen var en av Trumps närmaste medarbetare under flera år, fram tills för några månader sedan.(TT)
Publicerad 4 november 2018

Cohen var en av Trumps närmaste medarbetare under flera år, fram tills för några månader sedan. Efter en tids tystnad väljer han att träda fram och vittna om hur Trump innan han blev president uttalade sig grovt nedsättande om svarta personer.

Vid ett kampanjmöte under valrörelsen påtalade Cohen att nästan hela publiken bestod av vita personer, berättar han för Vanity Fair. Enligt honom svarade Trump att "det är för att svarta är för dumma för att rösta på honom".

Annons

"Nämn ett land..."

En konversation som påminde om den ägde rum några år tidigare, enligt Cohen.

””

Cohen berättar vidare om en bilresa genom ett nedgånget område i Chicago i slutet av 00-talet. Trumps kommentar, enligt Cohen: "Bara de svarta skulle kunna leva så här".

En annan gång berättade Trump om inspelningarna av hans tv-program "The Apprentice", säger Cohen. Då ska han ha berättat om hur han i den första säsongens final tvingades välja mellan en vit och en svart deltagare.

””

Michael Cohen har i dag brutit med Donald Trump, som i sin tur har ifrågasatt sin tidigare advokats tillförlitlighet offentligt vid flera tillfällen.

Tid för reflektion

Cohen blev föremål för flera brottsutredningar, erkände sig skyldig till skattebrott och brott mot de amerikanska kampanjfinansieringslagarna och samarbetar nu med rättsväsendet, inte minst med den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder kontakter mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland.

Fram till denna intervju har Cohen dock avstått från att uttala sig offentligt, på inrådan från sin egen advokat. Att han nu väljer att vittna om rasistiska uttalanden förklarar Cohen med att han under de senaste månaderna reflekterat över sin egen roll i Trumps organisation. Han har registrerat sig som Demokrat och säger sig vilja upplysa allmänheten inför de viktiga mellanårsvalen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons