Jubelfredag väntar för klimatdeal

Med stora ord och glada leenden har nu även EU-parlamentet slutligt röstat ja till fjolårets stora klimatuppgörelse i Paris. Avtalet stiger dessutom fram som en av favoriterna till att få årets fredspris.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fanns på plats i Strasbourg på tisdagen när EU-parlamentet gjorde sin del i ratifikationsprocessen.

””

"Måste pressa på"

Liknande vackra ord hördes även från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och merparten av parlamentets partigrupper. Omröstningen vanns sedan med klara 610 röster mot 38.

””
””

Jubel på fredag?

Ban Ki-Moon får nu ta med sig de papper som behövs för att lämna in de så kallade ratifikationsinstrumenten i FN-högkvarteret i New York på fredag. När det görs så har tillräckligt många länder gjort sitt för att få avtalet att bli giltigt inom 30 dagar - i lagom tid till det första uppföljningsmötet som ska hållas i Marocko i november.

Fredagen kan dessutom bli en dubbel jubeldag för klimatavtalet. Allt fler gissningar hörs nämligen om att COP21, som avtalet förkortas, mycket väl kan få Nobels fredspris. Fredsprisvinnaren för i år offentliggörs på fredag.

””

TT