Annons

Estland nära en första kvinnlig statsminister

Det marknadsliberala Reformpartiet i Estland vann valet på söndagen med 28,2 procent av rösterna. Partiets ledare, 41-åriga Kaja Kallas, kan därmed bli den första kvinnliga statsminister i landet.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Det marknadsliberala Reformpartiet i Estland vann valet på söndagen med 28,2 procent av rösterna. Partiets ledare, 41-åriga Kaja Kallas, kan därmed bli den första kvinnliga statsminister i landet.

Kallas är utbildad jurist och har tidigare suttit i Europaparlamentet, men lämnade sin plats där i april förra året för att bli partiledare på hemmaplan. Hennes pappa är Siim Kallas som tidigare varit statsminister i Estland.

Annons

Det är fortfarande oklart hur den nya regeringsbildningen ska gå till. I den nuvarande regeringskoalitionen styr socialliberala Centerpartiet som fick 23 procent av rösterna tillsammans med konservativa Ismaa som nådde 11,4 procent och Socialdemokraterna som fick 9,8 procent. Den sittande premiärministern Jüri Ratas har sagt att Centerpartiet kan tänka sig att vara en mindre part i en ny koalition.

Högerpopulistiska Estlands konservativa folkpartis framgångar (17,8 procent) väntas dock komplicera regeringsbildningen ytterligare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons