Annons

Erdogan: Vi är trötta på att vänta

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan siktar på en nystart i de ansträngda relationerna till Europa under besöket i Paris. Men ett EU-medlemskap är det inte tal om, klargör hans franske kollega.(TT)
Publicerad 5 januari 2018
””

Han syftar på utvecklingen i Turkiet efter 2016 års kuppförsök. Omfattande och till synes urskillningslösa gripanden har gjorts av påstådda anhängare av predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan anklagar för att ha regisserat den misslyckade militärkuppen.

"Tröttsamt"

Annons

Bland de gripna finns bland andra studenter, lärare och journalister.

””
””

Men Erdogan försvarar Turkiets reaktion på kuppförsöket.

””
””

Den turkiske presidenten uttrycker samtidigt irritation över att landet under lång tid tvingats vänta på EU-medlemskap.

””

Hård kritik

Macron har fått hård kritik från flera håll för att ha bjudit in Erdogan. Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon säger att den turkiske presidenten inte är välkommen i Paris, och den franska huvudstadens borgmästare Anne Hidalgo från Socialistpartiet uttrycker missnöje med läget för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Reportrar utan gränser har genomfört en demonstration utanför Turkiets ambassad i Paris, med bilder på fängslade journalister.

Utöver människorättssituationen och rättssäkerheten i Turkiet tros mötet, som hållits i Élyséepalatset, ha berört Syrienkriget, terrorism och handel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons