Annons

Dödstalet vid demonstrationer mot Kabila ökar

Dödstalet för regimens tillslag mot protester i Kongo-Kinshasa på nyårsafton har stigit till tolv, enligt en talesperson för de demonstrerande organisationerna. - Elva personer dog i Kinshasa och en i Kananga, säger Jonas Tshombela.(TT)
Publicerad 2 januari 2018

Dödstalet för regimens tillslag mot protester i Kongo-Kinshasa på nyårsafton har stigit till tolv, enligt en talesperson för de demonstrerande organisationerna.

””

En AFP-reporter såg en demonstrant i Kananga bli skjuten i bröstet av säkerhetsstyrkorna, medan polisen hävdar att endast tre "rånare" och "plundrare" har dödats.

Annons

Myndigheterna hade förbjudit demonstrationer men oppositionsgrupper och den inflytelserika katolska kyrkan ställde sig bakom fredliga protester.

Demonstranterna kräver att president Joseph Kabila lovar att inte ändra i konstitutionen för att sitta en tredje mandatperiod, och att politiska fångar släpps. Kabila skulle ha lämnat presidentposten i december 2016. Men valet där hans ersättare ska tas fram har skjutits upp och är nu planerat till december 2018.

FN-chefen António Guterres har manat Kabila att följa uppgörelsen om att lämna makten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons