Annons

Bränderna i Kalifornien utom kontroll

Över 250 000 människor har beordrats att lämna sina hem på grund av bränderna i norra och södra Kalifornien. Minst nio personer har mist livet i "Camp Fire" i norr som kallas den mest förödande i skogsbranden Kaliforniens historia. I söder har två personer hittats döda.(TT)
Publicerad 10 november 2018

De nio döda har hittats i och i närheten av staden Paradise, som ödelagts av den våldsamma branden. Tusentals hus har förstörts och mer än 30 personer saknas fortfarande.

Medier beskriver mardrömsscener när lågorna drog in i samhället så snabbt att folk lämnade sina köande bilar på den enda genomfartsgatan och försökte fly till fots. Fem av offren hittades i eller nära utbrända bilar, tre utanför bostadshus och ett i ett hus.

””
””
Annons

Utom kontroll

Branden bröt ut på torsdagen och var på fredagskvällen bara till fem procent under kontroll.

Whitney Vaughan och hennes man hade inte mer tid på sig än att rycka åt sig en väska med kläder och lite bilder innan de tvingades fly sitt hem. Vaughan beskriver för CNN hur de hörde skrik och explosioner i närheten, när hon och mannen gick till bilen för att lämna staden. Men snart satte köer stopp.

De klarade sig genom att ta sig i väg till fots, men Whitney Vaughan berättar hur paniken spred sig.

””
””

Ytterligare storbrand

Fler än 6 000 hem har förstörts i Paradise och över 250 företag. Bränderna i Napa och Sonoma i oktober 2017, som tidigare räknats som de som orsakat mest förödelse i delstatens historia, förstörde 5 636 byggnader, skriver Reuters

80 mil söderut rasar en annan storbrand, kallad Woolsey, vid kändistäta Malibu. När lågorna helt utom kontroll rasade ned för bergssluttningarna och mot bebyggda områden uppmanade myndigheterna alla invånare att evakuera. Branden har fördubblats i storlek, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

Två döda har hittats i en del av Malibu som drabbats av elden, rapporterar AP. Dödsorsaken är dock ännu inte fastställd.

Motorväg stängd

Bara i Ventura county väst om, och i ett område norr om Los Angeles, har 200 000 personer fått order om att lämna sina hem.

Annons

Även kändisarna i västra Los Angeles kan tvingas lämna sina hem. Myndigheterna har än så länge bara utlyst en frivillig evakueringsorder. Branden hotar även delar av Thousand Oaks, staden som nyligen skakades av en masskjutning på en bar där tolv personer dog.

Myndigheterna tvingades stänga motorvägen 101, en av de största och viktigaste lederna i delstaten, samt Pacific Coast Highway, som går längs kusten.

På lördagen närmade sig branden Malibus universitet Pepperdine, med 7 700 studenter. Många av dem har valt att ta skydd på campusområdet, skriver Reuters.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons