Annons

De gör upp om presidentposten

Det finns en storfavorit i Mexikos presidentval. Men favoriten har några huvudutmanare om presidentposten. Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador, kallad Amlo, har en kraftig ledning på över 20 procentenheter i de flesta opinionsmätningar.(TT)
Publicerad 1 juli 2018

Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador, kallad Amlo, har en kraftig ledning på över 20 procentenheter i de flesta opinionsmätningar. López Obradors valallians, som leds av hans parti Morena, verkar dessutom få majoritet i kongressen.

Den 64-årige Andrés Manuel López Obrador, som även varit borgmästare i Mexico City, är van vid presidentval. Två gånger tidigare har han försökt att bli president men förlorat, rapporterar Reuters.

Annons

En utmanare om presidentposten är 39-årige Ricardo Anaya. Han blev ledare för det konservativa oppositionspartiet PAN under 2015.

Under valkampanjen har Anaya bland annat lovat att höja minimilönen och öka de offentliga utgifterna till fem procent av BNP fram till 2021. Han vill även att en internationell kommission ska utreda korruption inom den nuvarande regeringen.

José Antonio Meade är styrande PRI:s kandidat. I ett försök att putsa partiets image är det första gången som en icke-medlem har utsetts till presidentkandidat.

Han har tidigare haft fem ministerposter. Bland annat har Meade varit utrikesminister och finansminister under både PAN- och PRI-regeringar.

Rättad. I en tidigare version uppgavs en annan nyhetsbyrå som källa.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons