Annons

Därför brinner det så ofta i Kalifornien

Kalifornien brinner - igen. Hur kommer det sig att delstaten i sydvästra USA är så hårt drabbad av mark- och skogsbränder? 1. Klimatförändringarna Kalifornien ligger i en subtropisk högtryckszon och under sommaren faller i princip inget regn alls.(TT)
Publicerad 12 november 2018

1. Klimatförändringarna

Kalifornien ligger i en subtropisk högtryckszon och under sommaren faller i princip inget regn alls. Den periodiska torkan gör att delstaten redan löper stor risk för bränder, men klimatförändringarna förvärrar situationen, enligt Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

””
Annons

Skogs- och markbränderna ser ut att inträffa allt tätare. Nio av de tio största sedan branden i Los Angeles 1933 har brutit ut under 2000-talet, varav fem efter 2010, skriver The New York Times.

””

2. Santa Ana-vindarna

Kalifornien omringas av stora bergsområden i öst varifrån det blåser kraftiga vindar. De så kallade Santa Ana-vindarna är särskilt problematiska eftersom de kommer från ökenområden med het, torr luft.

””

Forskare har identifierat två brandsäsonger i Kalifornien, skriver The New York Times. Den ena pågår juli-september och den andra sammanfaller med Santa Ana-vindarna som vanligtvis förekommer oktober-mars.

Vindarna ökar i hastighet när de passerar genom dalar och bränderna under den andra säsongen sprider sig tre gånger så snabbt. De brinner också närmare urbana områden vilket innebär större ekonomiska förluster.

3. Brandbekämpning

Det kan verka motsägelsefullt - men USA:s framgångsrika historia av brandbekämpning har gjort dagens skogsbränder värre. Enligt Park Williams, bioklimatolog vid Colombia University, innebär det att man över tid har räddat en massa växter som annars hade brunnit upp och som nu finns i överflöd.

””

Detta är också en av anledningarna till varför USA på senare tid har börjat använda sig av kontrollerade skogs- och markbränder.

4. Den mänskliga faktorn

Även om naturen skapar förutsättningar för bränderna så är det ofta människor som ligger bakom den tändande gnistan. De dödliga bränderna i Sonoma County förra året började på grund av neddragna kraftledningar. Och den så kallade Carr-branden i somras startade när en lastbil fick punktering och fälgarna skrapade mot trottoarerna.

Annons

Den mänskliga faktorn kan dessutom komma att bli ett större problem i framtiden då allt fler invånare i Kalifornien flyttar till skogsnära områden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons