Annons

Danskt nazistregister offentligt på nätet

För första gången kan allmänheten få tillgång till en digital förteckning över medlemmar i det danska nazistpartiet DNSAP. Men många menar att det finns etiska dilemman med publiceringen. Det är föreningen Danska släktforskare som offentliggjort registret.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Det är föreningen Danska släktforskare som offentliggjort registret.

””

Bovrup-kartoteket, som är en förteckning över majoriteten av medlemmarna i DNSAP, publicerades av motståndsrörelsen efter andra världskriget. Sedan 1946 har man bara kunnat få tillgång till arkivet efter ansökan till Riksarkivet, eller om man lyckats hitta ett exemplar på antikvariat. En tryckt utgåva släpptes dock 2017.

Annons

Inte problemfritt

Peter Birkelund, forskare och arkivarie på danska Riksarkivet, tycker i grunden att det är bra att privatpersoner kan få veta mer om sin släkthistoria, men inte problemfritt.

””

Straffar familjer

Claus Bryld, historiker och professor emeritus, har flera familjemedlemmar i registret. Hans pappa och farbröder var medlemmar i partiet. Han har varit öppen med sin familjs historia, men tycker inte att det är etiskt försvarbart att offentliggöra uppgifterna.

””

Det är bara ungefär en femtedel av registret som nu finns tillgängligt. Enligt persondatalagen får man bara publicera upplysningar om den som varit död i minst tio år. Därför är det bara 5 265 personer av totalt 22 795 som finns sökbara.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons