Puigdemont har överlämnat sig till polisen

Kataloniens expresident Carles Puigdemont har lämnat över sig själv till polisen i Belgien, tillsammans med fyra andra katalanska politiker. En domare ska fatta beslut senast måndag morgon om vad som ska ske med dem.(TT)
Publicerad 5 november 2017

Fem personer som efterlysts av Spanien har frihetsberövats, meddelar en åklagare i Bryssel. De fem kommer att höras under söndagseftermiddagen.

Puigdemont lämnade över sig själv till polisen. Strax innan dess meddelade åklagare i Bryssel att Puigdemont samt fyra före detta regionministrar som befinner sig i Belgien kommer att gripas under de närmaste timmarna, enligt den spanska tidningen El País.

Ställs inför domstol

De fem kommer nu att ställas inför domstol som ska fatta beslut om huruvida de ska utlämnas till Spanien, enligt den spanska arresteringsordern som regeringen i Madrid utlyste i fredags. Den aktuella domaren har 24 timmar på sig att fatta sitt beslut.

Om domaren accepterar arresteringsordern måste den passera ytterligare en instans innan den kan verkställas, vilket kan dröja 15 dagar. Själva processen att sedan få Puigdemont överförd till Spanien kan komma dröja 60 dagar, eller mer.

Det innebär att expresidenten kan bedriva kampanj inför regionvalet den 21 december, som regeringen i Madrid utlyst. Puigdemonts parti, Kataloniens demokratiska parti (PDECAT), meddelar att man vill ha honom som kandidat på sin lista.

Ser ut att segra

Samtidigt visar en opinionsundersökning att partierna som är för katalansk självständighet kommer att bli segrare i det regionala valet i december, men utan att få majoritet i parlamentet, rapporterar Reuters. Opinionsundersökningen är beställd av La Vanguardia.

Puigdemont och hans kompanjoner anklagas i Spanien för uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel efter att bland annat ha drivit igenom folkomröstningen om självständighet i Katalonien den 1 oktober.

De befinner sig i Bryssel sedan en dryg vecka tillbaka, då Spaniens centralregering utlyste artikel 155 och tog över styret av Katalonien.

TT