Annons

Brittisk budget ska bädda för brexit

Klartecken ska ges för Storbritanniens nästa budget. Kanske ger det också nödvändigt råg i ryggen för att ordna en uppgörelse om brexit. Den budget som finansminister Philip Hammond lade fram i måndags ska nu godkännas av det brittiska parlamentets underhus.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Den budget som finansminister Philip Hammond lade fram i måndags ska nu godkännas av det brittiska parlamentets underhus. Och trots det darriga läget för premiärminister Theresa May och hennes regering väntar sannolikt ett klartecken, även från de mest kritiska delarna av det egna Konservativa partiet - Tories.

"Budgeten har tagits emot väldigt väl i Tory-kretsar", konstaterar exempelvis tidningen The Guardian inför torsdagens omröstning.

Annons

Nya förhandlingar?

Att få budgeten godkänd är av dubbel betydelse för May. Utöver det självklara i att få ok för sina ekonomiska planer så handlar det om att visa att man kan samla partiet bakom regeringens linje - något som kommer att bli oerhört viktigt om och när en uppgörelse om brexit också ska läggas fram för parlamentet.

Efter budgetbehandlingen väntas ny fart i de brexitförhandlingar som i princip legat nere ända sedan andra veckan av oktober.

””

"Kommer gå igenom"

Samtidigt har båda sidor intensifierat sina förberedelser för vad som kommer att hända om det inte går att nå någon uppgörelse om brexit. Oron för att en sådan situation ska innebära kaos kan å andra sidan bli det som till sist ger tillräckligt stöd för ett avtal.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons