Britter ska rösta om EU-medlemskapet
- Sorgligt, säger Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson.
- Folk blir mer och mer frustrerade över att besluten fattas allt längre bort från dem. Vi börjar se det på gatorna i Aten. Vi börjar se det i parlamenten i Berlin och Helsingfors, sade Cameron.
Om det brittiska folket fortsätter att hållas utanför diskussionen kommer det i slutändan leda till att landet driver mot ett utträde, förklarade Cameron, som inte vill ha någon folkomröstning just nu.
- Ett val nu - mellan så som det ser ut och ett utträde - vore ett falskt val. Det vore som att bestämma sig om man ska gå innan man vet vad relationen handlar om.
I stället väntar ett "verkligt val" någon gång efter 2015 mellan att lämna unionen eller att stanna kvar, enligt de nya premisser som Cameron vill förhandla fram.
- Till dem som säger att en ny uppgörelse inte kan förhandlas fram säger jag: hör hur det låter på andra ställen, i andra parlament. Och se vad vi har lyckats med i dag.
Enligt Cameron bör EU kännetecknas av principer som konkurrenskraft, flexibilitet, demokrati och rättvisa. Byråkratin måste bli mindre och effektiviteten större. Att länderna inom eurozonen behöver gå närmare varandra ska inte behöva betyda att andra länder behöver göra samma sak - eller tvärtom.
- Vi är en familj av demokratiska stater . . . vars gemensamma grund är den gemensamma marknaden, inte den gemensamma valutan, sade Cameron framför devisen "Storbritannien och Europa".
- Jag är inte någon brittisk isolationist, men jag vill ha en bättre uppgörelse för Storbritannien - och inte bara för Storbritannien, utan för hela Europa, sade Cameron och varnade för tre utmaningar som EU står inför: fundamentala förändringar som initierats av eurokrisen, Europas sämre konkurrenskraft och gapet mellan institutionen EU och dess invånare.
Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson anser att den brittiska regeringens hållning, och den linje David Cameron ger uttryck för i sitt tal, är "sorglig".
- EU skulle bli fattigt utan Storbritannien och Storbritannien fattigt utan EU, säger Ohlsson och tycker att britterna har fel utgångspunkt.
- EU är en union, inget löst nätverk med en à la carte-meny där man kan välja och vraka bland rätterna. Man är med, man tar ansvar och man är solidarisk.
Hon får medhåll av S-ledaren Stefan Löfven.
- Om alla länder skulle göra som England och först gå in och förhandla om och sedan folkomrösta, då får vi ett hela havet stormar, säger Löfven till TT.
Utrikesminister Carl Bildt (M) är skeptisk till Camerons idéer och varnar på sin mikroblogg för att Europa riskerar att bli svagare.
"Flexibilitet låter bra, men om man öppnar upp för ett 28-växlat Europa kommer det till slut inte finnas något Europa kvar. Bara en enda röra", skriver han.
Camerons konservativa parti kommer inför nästa val, som väntas 2015, att be väljarna om mandat att omförhandla villkoren för det brittiska medlemskapet. Sedan kommer omröstningen: stanna kvar eller gå helt och hållet.
Vid en klar seger för Konservativa partiet kommer en folkomröstning att hållas under första hälften av nästa valperiod, enligt premiärministern.
Cameron varnade samtidigt för vad ett utträde skulle innebära.
- Det råder ingen tvekan om att vi är viktigare i Washington, Peking och Delhi på grund av att vi är del av en mäktig organisation. . . Om vi lämnar EU så är det med en enkelbiljett.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel öppnar för britterna att omförhandla villkoren.
Den brittiska Labourledaren Ed Milliband riktar skarp kritik mot Cameron.
- Han ställer Storbritannien inför år av osäkerhet och spelar ett högt spel med vår ekonomi. Han är rädd för UKIP, han har gett efter för sitt parti och kan inte göra det han ska för Storbritannien.
Det starkt EU-skeptiska UKIP tar samtidigt åt sig äran för EU-kritiken i landet.
- Om inte UKIP hade funnits skulle det här talet aldrig ha hållits. UKIP har ändrat den politiska agendan i det här landet och den här dagen är på sätt och vis vår stoltaste stund hittills. Men nu börjar det verkliga arbetet, säger partiledaren och EU-parlamentsledamoten Nigel Farage till BBC.
Sverige bör följa Storbritanniens linje och kräva en omförhandling av de svenska medlemsvillkoren, anser Vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Kravet möts dock av ett "absolut inte!" av Birgitta Ohlsson.
- Att få ett splittrat Europa där 28 länder går i olika takt är ingen framtidslösning, säger Ohlsson som dock efterlyser mer debatt om EU, modernisering och effektivisering och att nationella parlament får mer att säga till om.
- Vi kan inte ha ett Europa à la carte, kommenteras talet av Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius i radiokanalen France Info.
- Föreställ dig EU som en fotbollsklubb: om man har gått med och är medlem i klubben så kan man ju inte sedan säga att man vill spela rugby.
Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle är på samma spår:
- Att plocka russinen ur kakan är inte möjligt.
Cameron har pressats av EU-kritiker inom sitt eget parti, som länge varit splittrat i fråga om Europasamarbetet. Talet lär inte minska slitningarna i den brittiska regeringen, där koalitionspartnern Liberaldemokraterna är starkt EU-positiv.
- Min åsikt är att år efter år av osäkerhet på grund av en utdragen, oklar omförhandling av vår plats i Europa slår mot tillväxten och jobben och tjänar inte nationens intresse, säger partiledaren och biträdande premiärministern Nick Clegg till BBC.