Bosättning godkänns efter mord på rabbin

I januari sköts en rabbin ihjäl nära utposten Havat Gilad på den av Israel ockuperade Västbanken. Nu meddelar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ett formellt godkännande för en bosättning kommer att utfärdas som svar.(TT)
Publicerad 4 februari 2018

I januari sköts en rabbin ihjäl nära utposten Havat Gilad på den av Israel ockuperade Västbanken. Nu meddelar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att ett formellt godkännande för en bosättning kommer att utfärdas som svar.

Efter rabbinmordet sköt israeliska soldater ihjäl en palestinier som pekades ut som delaktig i dådet, men de ska inte ha fått tag på den huvudmisstänkte.

I samband med begravningen framfördes krav på hämnd. Då sade utbildningsminister Naftali Bennett att den enda vedergällningen borde vara att bygga fler bosättningar, något som Netanyahu säger sig ha tagit fasta på i sin politik.

FN anser att alla israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark är olagliga och ett stort hinder för fred i Mellanöstern. Israel skiljer på bosättningar som har godkänts av myndigheterna och inte. De som inte har ett formellt godkännande kallas utposter.

TT