Annons

Bok om talibanledaren kan bli pinsam för USA

Den tidigare talibanledaren mulla Omar gömde sig på gångavstånd från amerikanska militärbaser under flera år, enligt uppgifter i en ny bok. Avslöjandet, om det stämmer, kan bli en pinsam historia för USA:s underrättelsetjänster.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Den nederländska journalisten Bette Dam har skrivit en biografi över mulla Omar, som styrde Afghanistan 1996-2001. Därefter var han gruppens ledare under det väpnade motståndet mot Natoinsatsen som störtade talibanernas välde. Biografin bygger delvis på intervjuer med Omars livvakt Jabbar Omari, som ger minst sagt uppseendeväckande uppgifter om var mulla Omar gömde sig efter flykten från Kandahar i slutet av 2001.

Den gängse bilden har hittills varit att talibanledaren tog sig till Pakistan där han levde fram till sin död. Men enligt Jabbar Omari är det inte sant - han och mulla Omar gömde sig enligt Omari inne i Afghanistan under alla år, närmare bestämt i staden Qalat i Zabulregionen, omkring 13 mil nordost om Kandahar.

Annons

Sin egen klan

Beslutet att stanna i landet bottnade i misstro mot Pakistans regering enligt Bette Dam.

””

Familjen som bodde i huset som blev hans första gömställe befann sig naturligtvis i livsfara, inte minst på grund av USA:s prispeng på 10 miljoner dollar på mulla Omars huvud. Men familjen levde i ovisshet om den hemlighetsfulla gästens verkliga identitet, skriver Bette Dam.

Amerikanska soldater var nära att hitta mulla Omar vid två tillfällen, enligt Jabbar Omari. Den första gången befann sig soldaterna utanför huset men tog sig inte in på innergården där livvakten och talibanledaren gömde sig, den andra gången genomsökte de huset men lyckades inte hitta den dolda ingången till mulla Omars rum.

Insjuknade och dog

Omar bestämde sig för att byta gömställe när USA byggde en militärbas bara några hundra meter bort. Senare byggde USA ännu en militärbas endast några kilometer från det nya gömstället, men mulla Omar vågade inte flytta en gång till, enligt livvakten.

Bette Dam skriver att talibanledaren sällan rörde sig utomhus, och att han gömde sig i tunnlar när amerikanskt stridsflyg passerade ovanför. Hon skriver också att mulla Omar vägrade ta emot besök från sin familj, att han fyllde anteckningsböcker med klotter på ett påhittat språk, och att han sällan yttrade sig om världen utanför.

Enligt boken insjuknade mulla Omar i tuberkulos 2013 och avled samma år sedan han vägrat att resa till Pakistan för vård. I juli 2015 bekräftade talibanrörelsen att mulla Omar avlidit två år tidigare.

Uppgiften att Omar stannade i Afghanistan är viktig för att bättre förstå talibanrörelsen, säger Bette Dam.

””

Fredssamtal med talibanerna

Annons

Avslöjandet riskerar att bli pinsamt för USA, som nu för fredssamtal med talibanerna efter mer än 17 års krig. Bette Dam säger att USA begick tre avgörande misstag i jakten på mulla Omar.

””

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA vill dock inte kommentera uppgifterna, skriver The Wall Street Journal.

Afghanistans regering dementerar påståendet om mulla Omars vistelseort: "Vi tillbakavisar med kraft detta förvirrade påstående och vi betraktar det som ett försök att skapa och bygga en identitet åt talibanerna och deras utländska välgörare", skriver en talesperson på Twitter enligt nyhetsbyrån AFP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons