Biståndsmiljoner svindlades bort i ebolakrisen

När ebolaepidemin rasade i Västafrika åren 2014-2016 möttes den med en av de hittills mest omfattande hjälpinsatserna i världen. Men alla biståndspengarna nådde inte fram.(TT)
Publicerad 4 november 2017

Röda Korsets och Röda halvmånens internationella federation (IFRC) har upptäckt flera fall av bedrägerier, och beräknar att motsvarande runt 50 miljoner kronor i hjälppengar svindlades bort.

I Sierra Leone har enligt organisationen tidigare Rödakorsanställda och en bank samarbetat för att lura till sig närmare 18 miljoner kronor. Överfakturering och falska fakturor från ett företag som hjälpte till med tullklarering i Guinea kostade organisationen minst tio miljoner kronor, och ytterligare två utredningar pågår.

IFRC har tidigare upptäckt att uppblåsta priser för hjälpmateriel och löner i Liberia har kostat över 22 miljoner kronor.

Organisationen kallar det upprörande och tänker se till att alla som gjort sig skyldiga till bedrägerier ställs till svars. Biståndsmedel som stulits eller använts på fel sätt ska krävas tillbaka.

Över 11 300 människor dog av de runt 29 000 som smittades i utbrottet som främst drabbade Guinea, Sierra Leone och Liberia.

TT