Belgisk polis struntade i terrorspår

Polisen i Belgien hade 13 chanser att avslöja terroristerna bakom Parisattackerna i november i fjol - men tog dem inte, visar en intern polisrapport som läckt till en belgisk tidning.(TT)
Publicerad 8 oktober 2016

Rapporten som publicerats i dagstidningen De Tijd visar hur polisen hade tillgång till inspelade telefonsamtal som knöt kända terrormisstänkta till Salah Abdeslam, den enda attentatsmannen som överlevde attackerna. Polisen gick miste om sex av chanserna på grund av personalbrist, enligt rapporten.

Dessutom struntade polisen i en begäran från Spanien att lämna ut information om Salahs äldre bror Brahim Abdeslam sedan han rest till Spanien i mars 2015. Åtta månader senare sprängde Brahim Abdeslam sig själv till döds på ett kafé i Paris.

Salah Abdeslam har också knutits till terrorattackerna i Bryssel i mars i år. Den terrorstämplade rörelsen Islamiska statens högkvarter i Syrien har sagt sig ligga bakom båda attackerna.

Många uppgifter i polisrapporten har tidigare läckts till nederländska medier. De Tijd skriver att de nu har tillgång till hela materialet. Tidigare läckta delar har bland annat visat att polisen i Molenbeekdistriktet i Bryssel, där bröderna bodde, slagit larm om att bröderna radikaliserats och att de haft kontakt med Parisattackernas ledare Abdelhamid Abaaoud, men att larmet inte följdes upp.

TT