Saipov: Jag ville döda så många som möjligt

Sayfullo Saipov, som misstänks för terrorattacken i New York, säger i de första förhören att han ville döda så många som möjligt. Han säger också att han känner sig nöjd med attacken.(TT)
Publicerad 1 november 2017

Sayfullo Saipov skottskadades när han greps efter attacken, men utredarna har kunnat förhöra honom på sjukhuset. Han anklagas nu formellt i en federal domstol på Manhattan för att ha orsakat åtta människors död, för att ha agerat utan hänsyn till människors säkerhet och för att ha stöttat terrororganisationen IS.

Han närvarade själv i domstolen sittande i en rullstol, skriver Reuters.

I förhör har Saipov sagt att det var ett medvetet val att slå till på Halloween eftersom många människor skulle vara utomhus och han ville döda så många som möjligt.

Han säger att han planerat en attack i ett år. För två månader sedan bestämde han sig för att använda en skåpbil för att orsaka så mycket skada som möjligt, rapporterar AFP.

Saipovs plan var att fortsätta sin färd till Brooklyn Bridge för att försöka köra på fler personer. I förhören berättar han att inspirerats av IS-videor han tittat på i mobiltelefonen.

Han ville även ha en IS-flagga att ha på sitt sjukhusrum, framgår av dokumenten som lämnats in till domstolen.

"Fientligt stridande"

Enligt Vita huset klassas Saipov som en "fientlig stridande" (enemy combatant). Det kan innebära att han ställs inför militärdomstol, utan vissa av de rättigheter som en brottsmisstänkt har i civil domstol.

””

Saipov är 29 år och från Uzbekistan. Han kom till USA på laglig väg 2010, och har bland annat arbetat som chaufför.

Tidigare under onsdagen eftersökte FBI en 32-årig uzbekisk man men han har hittats, rapporterar AFP.

"I IS namn"

Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo verkar det som att Saipov börjat intressera sig för IS och "radikal islamistisk taktik" efter att han kom till USA.

””

Enligt polisen i New York körde Saipov många kvarter längs en cykelbana innan han krockade med en skolbuss, då bland annat två barn skadades. Han lämnade bilen med en luftpistol och ett paintball-gevär. Han sköts sedan i buken av polisen och fördes till sjukhus, där han opererades akut.

Dödade turister

Sayfullo Saipov ska ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när han lämnade fordonet, enligt amerikanska medier.

Polisen har hittat en handskriven lapp i den pickup som användes. Enligt John Miller var lappen skriven på arabiska och med budskapet att IS kommer att finnas för alltid. I bilen fanns också flera knivar, enligt polisen.

De flesta dödsoffren var turister. Fem argentinare som dödades tillhörde samma grupp vänner och var i New York för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet. En belgisk medborgare finns också bland dödsoffren.

Till Guantananamo

Minst 13 personer, förutom gärningsmannen, fördes till sjukhus. För tre av dem är tillståndet kritiskt, enligt CNN.

President Donald Trump kallar Sayfullo Saipov för ett "djur" och säger att han själv mycket väl skulle kunna tänka sig att skicka gärningsmannen till fånglägret vid Guantanamobasen på Kuba.

””

Trump har också twittrat att han beordrat ännu hårdare kontroll av vilka människor som får komma in i USA. Enligt Trump, som säger att han ska "stoppa denna galenskap", har den misstänkte kommit till USA via ett visumlotteri som ska främja mångfald. Presidenten ser programmet som ett påhitt av Demokraterna och vill i stället ha en meritbaserad variant.

TT