Arresteringsorder utfärdad mot Puigdemont

En domare i Spanien har utfärdat en europeisk arresteringsorder mot den katalanske expresidenten Carles Puigdemont som för närvarande befinner sig i Belgien. Han misstänks för uppror, uppvigling och för missbruk av allmänna medel.(TT)
Publicerad 3 november 2017

Domaren tillbakavisar samtidigt Puigdemonts begäran om att få vittna via en videkonferens.

En belgisk åklagare ska nu granska Spaniens arresteringsorder mot Puigdemont och fyra andra tidigare regionala regeringsföreträdare.

Puigdemont reste till Belgien sedan den spanske premiärministern Mariano Rajoy avskedat honom.

Åtta av Puigdemonts ministrar frihetsberövades i torsdags och riskerar nu åtal sedan regionen Kataloniens folkomröstade om, och sedan utropade självständighet från Spanien.

Spaniens regering har, med stort stöd i omvärlden, betecknat omröstningen som olaglig.

Torsdagens gripanden ledde till massprotester i Katalonien, där studenter med katalanska flaggor blockerade vägar och tågspår under ett antal timmar. Omkring 20 000 demonstranter samlades i Barcelona i samband med protesterna.

I ett tv-sänt tal konstaterade Carles Puigdemont att situationen nu utvecklat sig till att inte längre vara en spansk angelägenhet. Stödet för den spanska centralregeringen i frågan har dock varit massivt från statsledare i andra länder.

TT