Annons

Ärkebiskop överklagar övergreppsdom

Den australiensiske katolska ärkebiskopen Philip Wilson, som i maj dömdes för att ha hemlighållit anklagelser som sexuella övergrepp inom kyrkan, kommer överklaga domen. Han meddelar också att han inte kommer att avgå förrän överklagan är utagerad och bara om han döms även i andra instans.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

Den australiensiske katolska ärkebiskopen Philip Wilson, som i maj dömdes för att ha hemlighållit anklagelser som sexuella övergrepp inom kyrkan, kommer överklaga domen.

Han meddelar också att han inte kommer att avgå förrän överklagan är utagerad och bara om han döms även i andra instans.

Annons

Enligt domen ska Wilson ha haft kännedom om att prästen Jim Fletcher förgrep sig på en pojke på 1970-talet, men inte agerat på informationen. Istället ska han ha hemlighållit brottet. Han dömdes i maj till ett års fängelse.

Den 67-årige ärkebiskopen är den högst uppsatte företrädaren för den katolska kyrkan som döms för att ha dolt sexövergrepp inom organisationen. Han har hela tiden nekat till brott.

Ärkebiskopen har släppts på fri fot i väntan på nya förhandlingar. Jim Fletcher dömdes 2004 för nio fall av sexuella övergrepp. Han dog 2006 i fängelse i sviterna av en stroke.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons