Allt mer laddat Iran-Saudiarabien

Motsättningarna mellan Iran och Saudiarabien trappas upp ytterligare. Iran beskyller Saudiarabien för att ha låtit stridsplan attackera landets ambassad i Jemens huvudstad Sanaa. Saudiarabien ska utreda anklagelsen.(TT)
Publicerad 7 januari 2016
””

Den saudiska koalitionens talesman Ahmad Assiri säger att flyganfall genomfördes i Sanaa på onsdagskvällen för att slå ut Huthirebellers raketramper. Han hänvisar till uppgifter om att de använder civila fastigheter, bland annat övergivna ambassader i huvudstaden, vid sina attacker.

Enligt Reuters uppfattade invånare i Sanaa inga skador på den iranska ambassadbyggnaden. Enligt dem hade ett flyganfall träffat ett torg omkring 700 meter därifrån, vilket ledde till att stenar och grus landat på ambassadområdet.

Spänningen mellan de religiöst präglade stormakterna i regionen tenderar att tillta. Sunnitiska Saudiarabien anklagar shiamuslimska Iran för att utnyttja Huthirebellerna för att öka sitt inflytande i regionen, medan rebellerna anser sig föra en revolutionär kamp mot en korrupt regering stödd av andra regimer i regionen.

TT