Annons

Protester mot Bouteflika - som varnar för oro

Omkring 1 000 algeriska advokater bröt sig igenom polisens avspärrningar i huvudstaden Alger i en demonstration mot att president Abdelaziz Bouteflika kandiderar för en femte mandatperiod. Enligt den statliga nyhetsbyrån varnar Bouteflika demonstranterna för att destabilisera landet.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Advokaterna marscherade till konstitutionsrådet på torsdagen, som ansvarar för att godkänna kandidater i valet.

””

Rådet ska senast den 14 mars besluta vilka kandidater som ska godkännas i valet den 18 april.

Annons

Bouteflika vann valet 1999 med militärens stöd och har suttit kvar vid makten sedan dess. Sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 har den nu 82-åriga presidenten sällan setts till i offentliga sammanhang.

Bouteflika varnar

Protester har genomförts, de största i landet sedan den arabiska våren 2011, mot Bouteflikas kandidatur - i huvudsak med motiveringen att han är för sjuk för att regera.

Presidenten är sedan den 24 februari på ett sjukhus i Genève i Schweiz. Den statliga nyhetsbyrån APS släpper ett uttalande där Bouteflika varnar för att "det kan leda till uppror och kaos som resulterar i kriser och oro" om någon "svekfull intern eller utrikes grupp" låter protesterna övergå i våldsamheter.

Han vidareutvecklar inte vilka dessa grupper kan vara.

Kampanjchef: tyst majoritet

Liksom tidigare i Algeriet kommer den mäktiga militärens agerande att vara avgörande för den fortsatta utvecklingen. Fortfarande har inga trupper satts in vid demonstrationerna men analytiker och tidigare höga befattningshavare ser det som troligt att militären agerar om protesterna leder till att läget i landet destabiliseras.

Abdelghani Zaalane, Bouteflikas kampanjchef, säger till tidningen El Khabar att de provtagningar Bouteflika genomgår i Genève är "nästan klara" men redan står det klart att hans hälsotillstånd "inte är något problem".

I ett försök att lugna protestvågen har Bouteflika lovat att utlysa nyval inom ett år om han vinner. Enligt Abdelghani Zaalane stöds också presidenten av en tyst majoritet av algerier.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons