Ahtisaari: Låt Puigdemont kandidera

Den avsatte katalanske ledaren Carles Puigdemont borde få ställa upp i nyvalet i december, anser den förre finländske presidenten och fredspristagaren Martti Ahtisaari. Han är kritisk mot hur båda sidor har agerat hittills i konflikten.(TT)
Publicerad 2 november 2017
””

Uttalandet görs i en intervju med nättidningen EU Observer i samband att Nordiska rådets session i Helsingfors avslutades på torsdagen.

Har agerat dumt

Ahtisaari har under sina drygt 30 år som medlare bland annat hanterat konflikter i Namibia, Kosovo och Aceh-provinsen i Indonesien. Han beskriver den spanska regeringens svar på katalanernas krav på självständighet hittills som alldeles för hård. Han tillägger samtidigt att han tycker att katalanerna har agerat "dumt".

””
””

På frågan om det borde ha tagit medlingsinitiativ är svaret klart och tydligt från Ahtisaari:

””

Spaniens suveränitet

Enligt Ahtisaari skulle antingen EU, FN eller någon annan gå in och medla i konflikten.

Men EU såväl som de nordiska regeringarna har hittills ställt sig avvisande till tanken på att erbjuda medling mellan den spanska regeringen och Kataloniens avsatta regering, med hänvisning till Spaniens suveränitet.

Denna inställning bekräftades när frågan togs upp på en presskonferens med de nordiska regeringscheferna och de baltiska staternas premiärministrar i Helsingfors tidigare i veckan.

””
””

TT