Annons

Uppslitande sökande i eldens spår

Över en kvarts miljon människor är på flykt från de kraftiga bränderna i USA, som kostat minst 31 människor livet. I norra Kalifornien pågår sökandet efter nästan 230 personer som saknas där elden dragit fram. Sol Bechtold håller upp en bild på sin 75-åriga mor, Joanne Caddy.(TT)
Publicerad 12 november 2018

Sol Bechtold håller upp en bild på sin 75-åriga mor, Joanne Caddy. Han letar efter henne, just nu i Gridley strax söder om den nedbrända staden Paradise i norra Kalifornien, rapporterar CNN.

””

Joanne Caddy är en av närmare 230 personer som saknas i området där den så kallade Camp fire-branden är på väg att bli den dödligaste i delstatens historia, rapporterar AFP. Hittills har 29 människor bekräftats döda, vilket är samma dödssiffra som i den förödande skogsbranden i Griffith park i Los Angeles 1933 - den hittills dödligaste branden i delstatens historia.

Annons

Svårt arbete

Av Paradise finns inte mycket kvar. Lågorna drog fram med en sådan fart att flera invånare tvingades lämna sina bilar och springa nedför den enda vägen ut ur bergsstaden. Kroppar har hittats i och utanför utbrända fordon. Fler än 6 700 byggnader har slukats av elden.

Att identifiera dödsoffren är emellanåt mycket svårt.

””
””

Under söndagen var knappt en fjärdedel av Camp fire-branden under kontroll. Släckningen väntas ta runt tre veckor, enligt delstatens myndighet för skogs- och brandskydd, Cal Fire.

Över 300 000 människor har tvingats lämna sina hem runt om i Kalifornien, varav 170 000 i Los Angeles, enligt CNN.

I södra Kalifornien växer Woolsey-branden. Mellan fredag och söndag blev den dubbelt så stor och myndigheter uppmanar 250 000 invånare i närliggande områden att lämna sina hem.

"Det nya onormala"

I Los Angeles har två personer hittats döda till följd av bränderna, vilket för upp den totala dödssiffran i den pågående katastrofen i Kalifornien till 31. Heta och torra vindar på 18 meter per sekund, med vindpustar på upp till över 30 meter per sekund, väntas blåsa fram till på tisdag och ge extra syre åt bränderna.

””

Enligt Kaliforniens guvernör Jerry Brown är det bara för delstatens befolkning att vänja sig vid katastrofläget.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons