USA:s damlandslag stämmer egna förbundet

Om bara tre månader ska USA:s fotbollsdamer försvara sitt VM-guld från 2015. Nu stämmer landslaget det egna förbundet, US Soccer, på grund av orättvisa förutsättningar jämfört med herrlandslaget.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Spelarna anser sig få sämre betalt, sämre träningsförutsättningar och sämre resor och boende jämfört med herrarna. Det trots att damerna lyckats mycket bättre på stora mästerskap jämfört med herrarna.

USA har vunnit OS fyra gånger, senast 2012, och VM tre gånger. När de tog tillbaka VM-titeln 2015 så var det den mest sedda fotbollsmatchen i amerikansk tv-historia med 23 miljoner tittare. USA:s fotbollsherrar var trea i första VM 1930 men har sedan dess som bäst nått en kvartsfinal 2002.

””

Stämningsansökan, som godkänts av bland andra stjärnorna Megan Rapinoe och Alex Morgan, lämnades in till en federal domstol i Los Angeles på fredagen, den internationella kvinnodagen, bara tre månader före VM i Frankrike.

””

För två år sedan hotade de amerikanska ishockeydamerna med att bojkotta VM om inte deras förutsättningar förbättrades jämfört med herrlandslagets, något USA:s ishockeyförbund till slut gick med på.

TT