Takter siktar på ny Elitloppsseger

För 16 år sedan vann Moni Maker Elitloppet. Tränare var Jimmy Takter som mycket väl minns den soliga söndagen i slutet av maj 1998. Han kommer ihåg publikens välkomnande applåder när han var ute och värmde upp sin häst. Han kommer ihåg hur Moni Maker krossade sina motståndare och vann finalen inför drygt 30 000 åskådare.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2014
Foto: Scanpix

Moni Maker, som vann 67 lopp på 105 starter och sprang in 5,6 miljoner kronor, dog den 1 maj.

- Moni Maker var unik. Den bästa jag tränat. Hon flög väl 20-25 gånger mellan USA och Europa och presterade ändå på topp varje gång. Jag har respekt för den långa resan som tog fyra dagar för Uncle Peter. Jag tror resan är en anledning till varför det inte blivit fler amerikanska vinnare, säger Takter.

Moni Maker är den senaste amerikanska hästen som vunnit Elitloppet. Det vill Jimmy Takter ändra på nu med hästen Uncle Peter.

Uncle Peter har tillhört de bästa i USA som 2-, 3-, 4- och nu som 5-åring. Han har varit bland de två främsta i 25 av 37 starter och tjänat cirka åtta miljoner kronor. I fjol noterade han dessutom världsrekord, 1.08,7.

Ändå är inte Takter helt nöjd med resultatet.

- Han drabbades av mycket sjukdomar och jag kunde inte kunnat förbereda honom för de stora loppen. Därför var han ojämn. I fjol kunde han tävla kontinuerligt och fick en bra hårdhet. Hoppas han har nytta av det på söndag.

Uncle Peter körs av David Miller som passerade 11 000 segrar för tre veckor sedan.

Maven är den andra amerikanska hästen i Elitloppet. I fjol travade hon också världsrekord på tusenmetersbana med 1.09,5.

- Maven är en tuff märr. Hon har slagit hingstarna men jag tror inte att hon har hårdheten att slå grabbarna över två heat. Särskilt inte med den tuffa resan så tätt inpå Elitloppet.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.