Annons

Sverige måste bryta svart trend

Senaste mötet i fjolårets gruppspel vanns av Juniorkronorna. När det gäller utslagsmöten i JVM-sammanhang är dock statistiken nattsvart - Sverige har aldrig lyckats besegra Kanada. - Någon gång måste ju vara den första, säger lagkaptenen Joel Eriksson Ek självsäkert.(TT)
Publicerad 3 januari 2017

Sverige har radat upp fem segrar hittills i junior-VM och många är imponerade över det blågula juniorlandslaget.

Så till den milda grad att det i den kanadensiska tv-kanalen TSN:s sändningar under Sveriges kvartsfinal mot Slovakien (8-3) diskuterades om Kanada för första gången slår ur underläge på hemmaplan i semifinalen.

Annons

Historien säger dock något annat.

Juniorkronorna har visserligen vunnit de två senaste JVM-matcherna över Kanada, i fjol med 5-2 i Helsingfors. Men båda gångerna har det handlat om gruppspelsmöten.

Sex raka förluster

I utslagsmatcher har Kanada vunnit samtliga sex möten sedan de infördes 1996 i slutspel.

De svenska spelarna älskar dock utmaningen de ställs inför i stora, mäktiga Bell Centre inför en fanatisk hemmapublik.

””

Ska Juniorkronorna bryta Kanadas segertrend blir Nylander, Eriksson Ek och Carl Grundström i förstakedjan en viktig nyckel. Trion stod för fyra mål och sammanlagt fem poäng i kvartsfinalen mot Slovakien. Sammanlagt har de gjort 24 poäng på fem matcher och Alexander Nylander leder poängligan på elva poäng (5+6).

””

"Riktigt bra chans"

Kanada förlorade en match i gruppspelet, 2-3 mot USA, och har haft vassare upplagor. Men det finns ändå en hel del kvalité i laget där tio av spelarna gått i förstarundan i NHL-draften och forwarden Dylan Strome, som började säsongen i NHL med Arizona, är stjärnan.

””

Juniorkronorna glänste till största del i kvartsfinalen, men dippen när Slovakien gick från 0-5 till 3-5 var negativ.

””

I så fall kan det bli svenskt segerjubel mot Kanada i en utslagsmatch - för första gången.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons