Annons

Svenska mästaren hyllas: "Fotboll av guld"

I den sista omgången säkrades till slut AIK:s tolfte SM-guld via en 1-0-seger mot Kalmar. Ett guld som de väntat på. "För nio år sedan var de svenska mästare. I 30 år har de snackat som svenska mästare. Välkommen till 2018. " skriver Aftonbladets Simon Bank i inledningen av sin krönika.(TT)
Publicerad 11 november 2018

Reaktionerna och hyllningarna från tidningarnas sportkrönikörer var många efter att AIK tagit sitt första SM-guld sedan 2009.

Poäng mot Kalmar krävdes, och en seger togs, trots en hel del skadeavbräck och en resultatrad som hade bjudit in IFK Norrköping i guldstriden.

Annons

"De har haft alla möjligheter att tappa sin riktning, att förlora tron, att förbanna omständigheterna och vika ner sig. Men när regnet börjar falla över svarta fanor på en hoppande, förlöst arena i Småland finns inga tvivel kvar längre" skriver Aftonbladets Simon Bank.

Imponerande defensiv

DN:s Johan Esk imponeras också av sättet som AIK bearbetat de motgångar man haft på vägen.

"Nu är guldet ett bevis för kraften som kan skapas om en grupp utsätts för hårda externa prövningar och i stället för att splittras sluts och går åt samma håll. Det var där AIK hämtade sin guldenergi. AIK vinner SM-guld med ett spelutseende bara en AIK:are kan älska. AIK vinner SM-guld på ett sätt väldigt många kan imponeras av" skriver Esk.

På tal om sättet man vann på:

"Det var signifikativt att AIK höll nollan för 17:e gången den här säsongen. Den defensiva disciplinen och det kollektiva försvarsarbetet i Rikard Norlings 3-5-2-taktik är grundbulten i AIK 2018. 16 insläppta mål och endast en förlust (borta mot Norrköping) kan inget annat lag matcha" skriver Svenska Dagbladets Anders Lindblad.

"Processer av guld"

Expressens Noa Bachner ser SM-guldet som ett resultat av en längre process.

"Drömmar av guld? Det här har varit processer av guld, organisation av guld, scouting av guld, kontroll av guld, så inbiten tålmodighet att den svartgula publiken till och med övergivit sina attackattackattack-salvor. Fotboll av guld" skriver han i sin krönika.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons