Stjärnkedjan borta - Skellefteå vann ändå

Lagets skarpaste anfallsvapen saknades - då chockstartade Skellefteå mot Frölunda med fyra mål i första perioden och vann till slut med 4-2. Med sin fjärde raka seger passerade man av bara farten också Göteborgslaget i tabellen och klättrade till fjärde plats.(TT)
Publicerad 8 februari 2018

OS i Sydkorea gjorde att det var två kraftigt åderlåtna lag som möttes. Frölunda saknade Rasmus Dahlin och Joel Lundqvist, sina båda norska landslagsspelare och slovenen Jan Mursak.

Men inget annat lag har en kedja som betytt så mycket för laget som Skellefteåtrion Oscar Möller, Pär Lindholm och Joakim Lindström. De har stått för nästan hälften av lagets mål fram till nu och med det sylvassa anfallsvapnet nedmonterat skulle det inte bli många poäng för Skellefteå under OS har de flesta tippat.

Det blev precis tvärtom.

Blixtrande offensiv

Skellefteå kom ut i en blixtrande offensiv, gjorde 4-0 innan första perioden var till ända och tog bort Frölunda fullständigt med ett uppoffrande försvarsarbete. Henrik Hetta inledde målskyttet och var helt lysande matchen igenom när han blockade skott på löpande band.

Tim Söderlunds 2-0 var en delikatess. I en ny kontring smällde han upp pucken i krysset bakom Johan Mattsson i Frölundamålet.

Frölundas giftigaste forward är Victor Olofsson. Han leder SHL:s målliga och gjorde lagets båda mål den här kvällen. Men hans storebror i Skellefteå var lika bra.

Jesper Olofsson har ett nästan lika effektivt skott men har sällan fått chansen att visa det i powerplay när OS-trion varit med.

När Jesper nu fanns i den första powerplay-uppställningen blev det två mål i numerärt överläge direkt. Först 3-0 när Jimmie Ericsson skymde Frölundamålvakten totalt, sedan 4-0 bakom en Mattsson med fri sikt men där skottet satt sylvasst intill stolpen.

””

Missnöjd målkung

Brorsan Victor gick visserligen upp i skytteligatopp med 24 mål men var av förklarliga skäl inte lika nöjd:

””

Skellefteås laginsats har sällan varit så imponerande som nu, alla spelare slet som djur och tog ett ansvar som de inte gjort i alla matcher tidigare.

””

TT