Pistorius vill överklaga morddom

Den morddömde före detta paralympiern Oscar Pistorius ansökte på måndagen om att få överklaga sitt straff till Sydafrikas högsta rättsliga instans, den så kallade konstitutionsdomstolen. Pistorius sköt i februari 2013 ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i deras gemensamma hem.(TT)
Publicerad 11 januari 2016

Den morddömde före detta paralympiern Oscar Pistorius ansökte på måndagen om att få överklaga sitt straff till Sydafrikas högsta rättsliga instans, den så kallade konstitutionsdomstolen.

Pistorius sköt i februari 2013 ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i deras gemensamma hem. I september året därpå dömdes han till fem års fängelse för vållande till annans död. Fallet återupptogs i november förra året och den 3 december dömdes Pistorius för mord. Påföljden är inte fastställd men minimistraffet är 15 års fängelse.

Innan konstitutionsdomstolen beslutar om den ska pröva domen ges åklagarsidan möjligheten att opponera sig mot att fallet tas upp i högsta instans.

Den benamputerade friidrottaren släpptes mot borgen den 8 december eftersom domstolen anser att det inte föreligger någon flyktrisk.

TT