OS-kommitté kan ha känt till övergreppen

Ledarmöter i den amerikanska OS-kommittén hade fått vetskap redan 2015 om utredningen kring den nu fängelsedömde gymnastiktränaren Larry Nassar, men vidtog inga åtgärder. Det skriver amerikanska Wall Street Journal.(TT)
Publicerad 1 februari 2018

Ledarmöter i den amerikanska OS-kommittén hade fått vetskap redan 2015 om utredningen kring den nu fängelsedömde gymnastiktränaren Larry Nassar, men vidtog inga åtgärder. Det skriver amerikanska Wall Street Journal.

Enligt tidningen blev Scott Blackmun, vd i den amerikanska OS-kommittén, i juli 2015 uppringd av dåvarande amerikanska gymnastiksförbundsordföranden Steve Penny, som berättade om att han tänkt kontakta myndigheterna efter att en gymnast vittnat om sexuella trakasserier från Nassar. Blackmun sade till Penny att "gör det du behöver göra", utan någon mer guidning i hur de skulle hantera fallet.

Larry Nassar, tidigare läkare för USA:s gymnastiklandslag, dömdes till 175 års fängelse för övergrepp på över hundra kvinnliga gymnaster under de 30 år han arbetade för förbundet. Ett än hårdare straff än de 60 år i fängelse 54-åringen dömdes till i december.

I efterdyningarna av skandalen har bland annat hela det amerikanska gymnastikförbundets styrelse avgått.

TT