Messi favorit till en femte Guldboll

Stalltipsen inför Fifa-galan: Lionel Messi lutar sig mot Champions League-titeln och återtar Guldbollen från Cristiano Ronaldo. VM-guldet ger Carli Lloyd, USA, priset som Årets spelare. Internationella fotbollsförbundet Fifa har ett minst sagt stormigt år bakom sig.(TT)
Publicerad 10 januari 2016

Internationella fotbollsförbundet Fifa har ett minst sagt stormigt år bakom sig. Det innebär inte att årets fest ställs in. På måndagen delas priserna till förra årets främsta prestationer ut på en gala i Zürich.

Lionel Messi har rekordmånga Guldbollar i prisskåpet, fyra raka 2009-2012, men har de två senaste åren fått se sig besegrad av Cristiano Ronaldo (totalt tre utmärkelser). Portugals och Real Madrids storstjärna har chansen även i år men Messi är favorit. Argentinaren gjorde 48 mål och ledde Barcelona till fem titlar under 2015. Brasilianen Neymar, också han i Barcelona, utmanar stjärnduon.

Barcelona kan vinna en dubbel på herrsidan, eftersom Luis Enrique är nominerad till Årets tränare. Han slåss med Pep Guardiola, Bayern München, och Chiles argentinska förbundskapten Jorge Sampaoli om utmärkelsen.

Lloyd favorit

På damsidan ligger VM-guldmedaljören USA bra till för båda priserna. Mittfältaren Carli Lloyd, som gjorde hattrick i finalen mot Japan (5-2), utmanas av VM-skyttedrottningen Celia Sasic, Tyskland, och japanskan Aya Miyama. USA:s förbundskapten Jill Ellis är nominerad tillsammans med kollegorna i Japan och England, Norio Sasaki och Mark Sampson.

Ingen Marta

Det är första gången sedan 2003 som Rosengårds brasilianska stjärna Marta inte finns bland de tre nominerade spelarna. Marta utsågs till Årets spelare fem år i följd, 2006-2010, har slutat tvåa i omröstningen fyra gånger och trea två gånger.

Sverige har inga representanter bland de nominerade. Zlatan Ibrahimovic fanns med bland de 23 spelare som krymptes till tre och F19-landslagets EM-guldtränare Calle Barrling var en av sju damtränare som "ratades".

TT