Kaptenerna ett mått på NHL-svenskarnas status

Två NHL-lag, två svenska kaptener. När Colorado och Ottawa korsar Atlanten för att mötas i Stockholm är det tydligt att blågul ishockey har hög status. - Det är stort, säger Ottawas stjärnback Erik Karlsson.(TT)
Publicerad 7 november 2017

Colorado avslutar sin första träning i Globen med den klassiskt ansträngande övningen "idioten". Gabriel Landeskog är kanske inte känd för sin skridskoåkning men är ändå snabbast över isen.

Är man lagkapten så är man.

Efteråt går det att intervjua spelarna i omklädningsrummet - men inte den svenske 25-åringen. Honom vill alla prata med och därför slår han sig ned på ett podium efter att ha bytt om till kostym och stilig skjorta.

Landeskog bekräftar bilden av de svenska spelarnas höga status i Nordamerika - vilket han menar är ett arv från de tidiga 70-talisterna.

””

Nära vänner

Landeskog tror att de svenska spelarnas framgångar och matcherna på hemmaplan bidrar till att höja NHL-intresset ytterligare i hemlandet.

I Globen på fredag och lördag hoppas han att Colorado får det starkaste stödet. Han är ju uppväxt i huvudstaden medan Erik Karlsson kommer från småländska Landsbro och spelade i Frölunda innan han gick till NHL.

””

Landeskogs lagkamrat och assisterande kapten Erik Johnson intygar att svenska spelare är omtyckta i NHL.

””

Colorados tränare Jared Bednar gillar också blågula spelare.

””

Uppskattad mentalitet

Några timmar senare är det Erik Karlsson som sätter sig vid mikrofonen.

Den här gången är håret längre och klädkoden keps och t-shirt. Men det låter ungefär likadant.

””

TT