Kapanen frälste Finland

Kasperi Kapanen blev hela Finlands stora guldhjälte i en dramatisk JVM-final mot Ryssland. 19-åringen - son till förre storstjärnan Sami Kapanen - sköt segermålet, 4-3, i förlängning. Det var Finlands andra JVM-guld på tre år och det fjärde totalt. Kapanen tog köksvägen efter bara 1.(TT)
Publicerad 5 januari 2016

Det var Finlands andra JVM-guld på tre år och det fjärde totalt.

Kapanen tog köksvägen efter bara 1.33 av förlängningen och frälste Hartwall Arena där hemmafansen både jublade och grät av guldglädje.

Torontospelaren följer därmed i sin pappas fotspår. Sami Kapanen var en av hjältarna när Finland vann sitt första VM-guld på seniorsidan 1995 i Globen.

Finland fick en mardrömsstart på matchen då målvakten Kaapo Kähkönen skickade ut pucken på läktaren och drog på sig en utvisning. Vladislav Kamenev sköt ledningsmålet i det numerära överläget, ett skott som Kähkönen borde ha tagit.

Då hade bara 4.50 spelats.

Ryssland var bättre i första perioden, men i den andra tog Finland över - vann skotten med 9-2 - men fick inte hål på ryske målvakten Alexander Georgijev.

Den tredje perioden blev helt galen och bjöd på fem mål.

Den finländska superkedjan - som blev nedstängd mot Sverige - gjorde två av målen. Men det var lagkaptenen Kimmo Rantanen som såg ut att bli stor guldhjälte när han styrde in 3-2 i numerärt överläge efter 17.51.

Men med bara 6,9 sekunder kvar lyckades Ryssland ordna en förlängning då Andrej Svetlakov kvitterade när ryssarna hade plockat ut målvakten.

Inget lag förutom Kanada hade lyckats vinna ett JVM på hemmaplan sedan 1998. Den gången var det också Finland - och precis som den här gången finalbesegrades Ryssland.

TT