Annons

Hett derby lyfter svenska cupen

Djurgården är regerande mästare och behöver försvara titeln för att få spela i Europa. Hammarby har aldrig vunnit svenska cupen. På söndag brakar klubbarna samman i kvartsfinalen - inför storpublik på Tele 2.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Det är tre veckor kvar tills allsvenskan och superettan drar igång, men för åtta elitklubbar är det i högsta grad allvar på fotbollsplanen redan i helgen. För fyra även nästa veckoslut. Svenska cupens kvartsfinaler och semifinaler ska klaras av innan fokus läggs på seriepremiärerna och den 30 maj spelas cupfinalen.

I potten då: En titel, prispengar - och en kvalplats till Europa League i sommar.

Annons

När landslagets assisterande förbundskapten Peter Wettergren lottade kvartsfinalerna i måndags drog han årets första Stockholmsderby redan i mars. Något som gladde både spelare och supportrar i Djurgården och Hammarby.

””

"Så här det ska vara"

””

Hammarby är tillsammans med AFC Eskilstuna de två kvarvarande klubbarna i årets turnering som aldrig vunnit cupen. AIK, Djurgården, Gais, Öster, Halmstad och Häcken har i olika omfattning fått ge plats åt titeln i sina prisskåp.

I Gais fall får man gå så långt tillbaka som till 1942. Då tog klubben sin hittills enda pokal. Nu väntar Häcken i kvartsfinalens andra derby, i Göteborg.

Ny knall av Öster?

””

Öster stod för en rejäl knall när superettanlaget slog ut Malmö FF i gruppspelet - men kunde ha fått en lättare lottning. AIK kommer till Växjö på lördag och den regerande allsvenska mästarklubben ser på förhand ut att ha fått den lättaste resan till finalen. Seger mot Öster och Eskilstuna eller Halmstad väntar i semifinal.

Heta gruppfajter

I damernas cupspel avgörs gruppspelet i helgen - med några riktigt heta och helt avgörande matcher i kampen om de fyra semifinalplatserna.

+ I grupp 1 spelar toppklubbarna Göteborg och Linköping om gruppsegern. Linköping måste vinna för att ta sig vidare.

+ Rosengård eller Kristianstad vinner grupp 2. På söndag möts de i Malmö. Båda har sex poäng men Kristianstad har två måls bättre målskillnad.

Annons

+ Piteå är i praktiken vidare från grupp 3. Har full pott och avsevärt bättre målskillnad än AIK och Hammarby.

+ Eskilstuna tar emot Djurgården. Båda har sex poäng, men hemmalaget har sex plusmål mot Djurgårdens fem.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons