Torneklint: Världsrankning gynnar friidrotten

Friidrotten inför världsrankning för att bli mer begriplig. Rankningen ska fungera som kval till VM och OS och därmed tvinga superstjärnor att mötas oftare.(TT)
Publicerad 3 november 2017

Världsrankningen blir en nyhet 2018 och styrs av ett poängsystem där utövarna kan samla poäng i tävlingar på olika nivåer under säsongen enligt Internationella friidrottsförbundets (IAAF) pressmeddelande.

Förhoppningen är att fokus ska riktas mot Diamond League, där utövarna ofta undviker att möta varandra, vilket gör att friidrottsfansen blir blåsta på de hetaste duellerna.

””
””

Många frågor

Hur poängsystemet ska fungera bestäms första kvartalet 2018 och kommer att användas för kvalificering till VM 2019 och OS 2020. Rimligtvis behöver utövare tävlar oftare för att samla poäng och inte hamna på efterkälken. Därmed kan belastningen öka liksom skaderisken.

Karin Torneklint om en eventuell poängjakt:

””

Sveriges största friidrottsstjärna Daniel Ståhl ser ingen risk för ökad belastning.

””

IAAF:s vd Olivier Gers kallar dagens tävlingssystem "förvirrat även för dem inom sporten" och att det nya systemet kommer bli mer begripligt för publiken.

Det tror inte Torneklint.

Dagens system "lättbegripligt"

””
””
””
””

Vad gäller stora mästerskap som VM och OS sker uttagningen i dag på nationell nivå. Hädanefter kommer världsrankningen att styra kvalificeringen till mästerskapen.

””

TT