EM-silver till Nilsson Montler

För fjärde gången i rad blev det en svensk EM-medalj inomhus i längdhopp. Men inte genom Michel Tornéus utan Thobias Nilsson Montler som tog silver. - Jag är jätteglad, säger han. Europaettan i år, greken Miltiádis Tentóglou, vann på 8,38 - det längsta hoppet inomhus på tio år och världsårsbästa.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Europaettan i år, greken Miltiádis Tentóglou, vann på 8,38 - det längsta hoppet inomhus på tio år och världsårsbästa. Nilsson Montler hoppade 8,17, personbästa inomhus med nio centimeter. Serben Strahinja Jovancevic tog bronset med 8,03.

För svensken var 8,17-hoppet extra betydelsefullt.

””

Precis som i kvalet blev det övertramp i det första hoppet. Men till skillnad mot i kvalet hoppade Nilsson Montler till sig ledningen i det andra hoppet med 8,17 - personbästa med nio centimeter inomhus och sju centimeter jämfört med utomhusrekordet. 23-åringen kände direkt att det blev långt och knöt näven. Och när siffrorna kom upp på tavlan gjorde han highfive med sin tränare Yannick Tregaro.

I den fjärde omgången närmade sig greken Miltiádis Tentóglou, Europaettan i år, som hoppade 8,16. För Nilsson Montler blev det ett ogiltigt hopp.

I den femte slog Tentóglou till med 8,38 - personbästa. Nilsson Montler fick röd flagg ännu en gång, liksom i det allra sista hoppet.

””

"Lite revansch"

EM-silvret betyder mycket för svensken med tanke på debaclet på EM i fjol där han hoppade väldigt långt, men shortsen tog i sanden redan på 8,10.

””

Tränaren Yannick Tregaro var väldigt nöjd med adeptens silver.

””
””

Behöver bli starkare

Tregaro tror mycket på Nilsson Montler i framtiden.

””

Nilsson Montler fick sitt stora genombrott i fjol när han kom fyra på EM i Berlin. Silvret i Glasgow är hans första seniormedalj.

För svensk del innebär silvermedaljen - efter Michel Tornéus tre raka mästerskapsmedaljer inomhus, 2013, 2015 och 2017 - att medaljsviten är intakt.

TT