Annons

Början på slutet - sedan lockar NHL

Två NHL-tränare har fått sparken inom loppet av ett par dagar. Det är till NHL Tre Kronors guldtränare Rikard Grönborg vill när hans jobb är avslutat efter säsongen. Men vad händer om chansen kommer innan dess?(TT)
Publicerad 7 november 2018

Efter två raka VM-guld med Tre Kronor jagar Rikard Grönborg ett tredje. Sedan är det över i landslaget - ersättaren är redan utsedd i Johan Garpenlöv, nu assisterande - och Grönborg riktar blickarna mot Nordamerika.

Den här veckan är början på slutet med Karjalaturneringen i Prag och Helsingfors, den första av fyra landslagsturneringar innan VM i Bratislava i maj nästa år.

Annons

Ingen svensk har ännu varit huvudtränare i NHL och många tror att Grönborg kan bli den förste. Nyfikenheten på 50-åringen, skolad både i USA och Sverige, är stor på andra sidan Atlanten.

Stänger inga dörrar

En eventuell möjlighet kan dock dyka upp snabbare än väntat. Bara en månad in på NHL-säsongen har två klubbar redan sparkat sina tränare, Los Angeles i söndags (Willie Desjardins är tillfällig lösning) och Chicago i tisdags. Där ersattes legendariske Joel Quenneville av Jeremy Colliton, succémannen som förde upp Mora i SHL våren 2017.

Så hur skulle Grönborg tackla ett erbjudande under säsongen? Han stänger inga dörrar till sin dröm i alla fall.

””

Grönborg var i somras inbjuden som föredragshållare då NHL-tränarnas förbund (NHL coaches association) hade sitt årliga symposium.

””

"Passar mitt sätt"

TT: Känner du att intresset är stort för att du är skolad både i Sverige och USA?

””
””

Nu är Grönborg dock fokuserad på Karjalaturneringen. Tre Kronor har ju inte varit samlats sedan succén med andra raka VM-guldet i Köpenhamn i maj.

Något vemod för att gå in i början av slutet känner han inte.

””

Tufft i familjen

Annons

Samtidigt går familjen Grönborg en tuff match på hemmaplan, något han berättade för Aftonbladet i förra månaden. Familjen med hustrun Dawnie och sexåriga dottern Chloe gick från tre till fyra då Grace Callie föddes i augusti. Det blev en svår förlossning där Dawnie förlorade mycket blod och där Grace Callie diagnostiserades med den sällsynta sjukdomen laryngomalaci som gör att hon slutar andas och då måste få hjälp för att undvika svåra skador.

Det är brosket i halsen som inte är färdigutvecklat.

Sedan födseln har Rikard Grönborg varit hemma, nu ska han resa i väg i fem nätter under Karjalaturneringen.

””

TT: Hur ser det ut just nu?

””
””

Alla är förstås medvetna om läget och skulle det behövas åker han hem.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons