Annons

Bahta-fallet går vidare - riskerar avstängning

Utredningen mot Meraf Bahta går vidare. Dopningskommissionen har lämnat över ärendet till dopningsnämnden för eventuell bestraffning. Löparstjärnan riskerar ett års avstängning.(TT)
Publicerad 11 november 2018

"Ärendet är fortsatt belagt med sekretess men utifrån Merafs tillåtelse har vi nu, nära inpå beskedet, fått möjlighet att informera om anmälan. Styrelsen kommer under den närmaste tiden att analysera dopningskommissionens beslutsskäl. Vi har hela tiden haft en nära dialog med Meraf om situationen och kommer att ha det fortsättningsvis", säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Meraf Bahta misstänkts för dopningsbrott efter tre missar på ett år i det så kallade vistelserapporteringssystemet.

Annons

Riksidrottsförbundets dopningskommission har nu valt att lämna vidare ärendet till dopningsnämnden för bestraffning. Dopningskommissionen yrkar på ett års avstängning.

Friidrottsförbundet konstaterar att det är en sänkning mot det normala straffet på två års avstängning i antidopningsreglementet.

"Detta indikerar att dopningskommissionen tagit hänsyn till de särskilda omständigheter som Bahta har framfört i sina yttranden", skriver friidrottsförbundet.

När friidrottsförbundet begärde omprövning angavs bland annat läs- och skrivsvårigheter som skäl till att Bahta inte kunnat sköta rapporteringen.

Bahta är fri att tävla under utredningen och tog i augusti EM-brons på 10 000 meter. Fälls Bahta riskerar hon att bli av med medaljen och få alla resultat strukna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons