Allsvenska kamperna att hålla koll på

Vilket lag tar sista Europaplatsen och vilket lag slipper kval? Visst, SM-guldet är utdelat, men sista omgången i herrallsvenskan kan bli rafflande.(TT)
Publicerad 3 november 2017

När Anders Christiansen i den 84:e minuten skickade in 3-1 för sitt Malmö FF borta mot IFK Norrköping i den 27:e omgången av fotbollsallsvenskan såg han inte bara till att avgöra matchen. Segern innebar ju även att klubben försvarade sitt SM-guld från förra året.

För Malmö FF har de sista matcherna i allsvenskan därför mest blivit en transportsträcka - men för lagen bakom MFF har säsongsavslutningen enorm betydelse.

Och på söndag avgörs allt.

+ Kampen om Europa

I måndags vann AIK mot IFK Göteborg med 2-1 hemma på Friends arena. Ett resultat som betyder att de svartgula säkrade andraplatsen i tabellen, och därmed en kvalplats till nästa säsongs Europa League. Ytterligare en kvalbiljett ska delas ut, till laget som slutar trea, och på pappret har Djurgården bäst förutsättningar.

Stockholmarna, som för närvarande ligger trea, står på 50 poäng och ställs i den sista omgången mot Kalmar FF på bortaplan. Så länge Djurgården vinner matchen spelar det ingen roll vad konkurrenterna gör, men om Dif skulle tappa poäng kan både Östersund och Häcken gå om.

Tabellfyran Östersund spelar mot Jönköpings Södra på bortaplan, samtidigt som Häcken möter Malmö FF, också det på bortaplan. Såväl Östersund som Häcken har 49 poäng inför den sista omgången - Östersund har dessutom tre plusmål gentemot Häcken att gå på - och lagen behöver således dels segrar, men även alltså hjälp från Kalmar FF, för att kunna kliva förbi Djurgården och säkra spel i Europa nästa år.

IFK Norrköping ligger sexa i tabellen och kan nå maximalt 50 poäng, vilket kan räcka för att ta tredjeplatsen. Men den betydligt sämre målskillnaden gör att det inte är ett troligt scenario.

+ Kampen för att undvika kval

Bataljen om den sista Europa League-platsen blir rafflande - men det som väntar i den nedre delen av tabellen är nog minst lika spännande.

Sedan tidigare är det klart att AFC Eskilstuna och Halmstad åker ur, men Jönköpings Södra och Gif Sundsvall kämpar för att undvika ett ödesmättat kval där Trelleborg - trea i superettan - står för motståndet.

Inför avslutningen ligger J-Södra på säker mark, med avgörandet i egna händer. Ner till Giffarna, som reser till Göteborg för att möta IFK, skiljer dock bara en poäng.

J-Södra har emellertid bättre målskillnad och slipper kval även vid en knapp förlust mot Östersund, om Gif Sundsvall inte vinner sin match.

TT