Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse

Kammaråklagare Eleonora Johansson yrkar på ett fängelsestraff i minst sex månader för den 28-årige man som står åtalad för att ha misshandlat en 43-årig Djurgårdssupporter som avled i Helsingborg.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2014
Foto: Scanpix

- Våld mot huvudet är alltid förenligt med en risk. Det vet alla. Framförallt NN som tränar kampsport och använder hjälm vid match, säger hon.

Åklagaren vill att 28-åringen ställs till ansvar för såväl misshandel som vållande till annans död.

- Ett knytnävsslag brukar ge en månads fängelse. Men nu pratar vi om ett oprovocerat kraftigt slag. Till det kommer vållande till annans död, det handlar om ett uppsåtligt handlande. För båda gärningarna är det fängelse, inte under sex månader, som är aktuellt.

Tidigare i dag vittnade flera rättsläkare om vad som orsakade den 43-årige mannens död.

Rättsläkare Sixten Persson berättade att 43-åringen hade en kraftig hjärtförstoring och kraftig fetma.

- Han hade dessutom 1,77 promille alkohol i blodet, säger Persson och förklarar att det kan ha påverkat dödsfallet.

Han finner det mycket osannolikt att 43-åringen skulle ha avlidit just där och då utan våldet - trots övervikt, alkohol och hjärtbesvär.

Chefsrådman Stefan Reimer ställer frågan "du kan inte fastslå en klar dödsorsak?".

- Det är rätt uppfattat, herr ordförande, säger Persson.

Carl-Henrik Nordström är professor i neurokirurgi och är det blixtinkallade vittnet som tog kontakt med åklagaren förra veckan.

- Jag tycker att rättsläkarnas utlåtande är uppseendeväckande, säger han och syftar på utlåtandet om att offret dog av hjärtfel, övervikt och alkoholpåverkan, möjligen i kombination med våldet.

- Offret fick ett slag i ansiktet, han föll bakåt och blev omedelbart medvetslös. Det är tveklöst så att hjärtstilleståndet blev utlöst av våld mot huvudet, det är överlägset det mest sannolika, säger han.

Anders Ottosson, den andre rättsläkaren i duon, anser att professorn spekulerar. Ottosson betonar att en rättsläkare måste basera sina utlåtanden på obduktionsfynd - inte omständigheterna.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.