Till OS med fallskärm och piroger

Vissa lever för idrotten. Andra idrottar för att ha tid att leva livet. Möt Nils van der Poel, fallskärmshoppare, godisälskare och Sveriges enda OS-hopp i skridsko. Han var den stora skridskotalangen som lade av efter dubbla junior-VM-guld.(TT)
Publicerad 8 februari 2018

Han var den stora skridskotalangen som lade av efter dubbla junior-VM-guld. Efter att ha hittat tillbaka till glädjen med idrottandet är Nils van der Poel, 21, nu redo för sitt första OS.

På söndag skrinnar han 5 000 meter i Gangneungovalen.

””

Att 21-åringen slutade med skridskoåkningen berodde på att han helt enkelt inte tyckte att det var så roligt längre. Det dagliga slitet för ett fåtal tävlingar var inte värt det.

Kul på vägen

Nio månader senare hade han kommit fram till att det gick att göra på ett helt annat sätt. Tidigare gick han i skolan på dagen och åkte skridsko på fritiden. Nu är skridskoåkningen hans jobb, och resterande tid kan han använda till det som han verkligen älskar att göra.

””

Att Sverige har en skridskoåkare med i Pyeongchang kan vi tacka högre makter för. Livets goda för Nils van der Poel är att hoppa fallskärm, och under de varma delarna av året bor han därför i en barack på Johannisbergs flygplats utanför Västerås. Förra året gjorde han fler än 200 hopp, det senaste på nyårsafton.

””

Lingongrova-effekten

Något annat som sticker ut med Trollhättan-åkaren är hans matvanor. En episod ur karriären får exemplifiera:

Tränaren tyckte att Nils borde äta bättre, så han beordrade sin adept att träffa en näringsfysiolog.

””

Samtalet gav effekt.

””

TT: Äter du bättre nu?

””

"Ett gôtt liv"

Han poängterar att den avslappnade inställningen till mat inte gäller under tävlingssäsong ("jag har inte käkat en enda Gorby's sedan jag kom hit"). Han är fortfarande en elitidrottare med höga krav på sig själv.

””

Någon krösus har han inte blivit genom skridskoåkningen. Men det är ju heller inte därför Nils van der Poel håller på med elitidrott. Det gäller att se det från den ljusa sidan, säger han.

””
””

TT