Sydkorea backar i flaggfrågan

Efter att japanska myndigheter reagerat kraftigt har Sydkorea valt att sluta använda den version av flaggan för ett enat Korea som inkluderar en omstridd ö-grupp öster om fastlandet. Det uppger det sydkoreanska utrikesdepartementet.(TT)
Publicerad 6 februari 2018

Efter att japanska myndigheter reagerat kraftigt har Sydkorea valt att sluta använda den version av flaggan för ett enat Korea som inkluderar en omstridd ö-grupp öster om fastlandet. Det uppger det sydkoreanska utrikesdepartementet.

Sedan tidigare står det klart att Syd- och Nordkorea kommer att marschera in på OS-invigningen under gemensam flagg, som vanligtvis föreställer enbart en ljusblå silhuett av den koreanska halvön. Länderna kommer även att ställa upp med ett gemensamt ishockeylag på damsidan.

På den flagga som användes under det enade koreanska ishockeylagets träningsmatch mot Sverige fanns även en prick föreställande de aktuella öarna, som på koreanska heter Dokdo-öarna och på japanska Takeshima-öarna - vilket var anledningen till Japans kraftfulla reaktion.

TT