Kräksjuka på OS: Nilssons tränare isolerad

Vinterkräksjukan har drabbat den svenska OS-truppen - men inte en aktiv. Stina Nilssons tränare Ole Morten Iversen har isolerats efter att ha insjuknat.(TT)
Publicerad 7 februari 2018

Fler än 1 200 säkerhetsvakter har fått lämna vinter-OS på grund av ett utbrott av det så kallade noro-viruset, i folkmun även kallad vinterkräksjukan.

Viruset verkar nu ha hittat till den svenska OS-truppen också - närmare bestämt till Ole Morten Iversen, som är Stina Nilssons personliga tränare.

Smittan ska enligt SOK ha upptäckts snabbt.

””

"Jättesvårt att säga"

Så har det blivit i det här fallet.

Det är enligt henne svårt att veta hur länge dröjer innan Iversen är frisk.

””

Landslagsläkaren Per Andersson tror inte att Iversen kommer att kunna vara tillbaka till Nilssons första start i spelen, som sker i och med damernas skiathlon på lördag.

Huruvida viruset spridit sig till fler personer än så i den svenska truppen är ännu oklart.

””

Nu fortsätter även påminnelserna i svenska truppen om hygienrutiner, att tvätta händerna i rinnande vatten länge.

””

Mycket smittsamt

Peter Reinebo, SOK:s truppchef, tonar ner magviruset och uppger att det inte finns några svar på hur Iversen har smittats.

””

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus av vilket det finns två typer som infekterar människor, noro och sapovirus. Norovirus är mycket smittsamt mellan människor och kan även spridas genom mat eller vattenförorening. I tisdags meddelades att över 1 000 säkerhetsvakter skickats hem från OS sedan ett 40-tal drabbats av virus.

TT