IOK: 13 friade ryssar kan få tävla i OS

13 ryska idrottare och två tränare som fick sina livstidsavstängningar från OS hävda i torsdags kan få delta i Pyeongchang, säger Internationella olympiska kommittén (IOK) i ett uttalande.(TT)
Publicerad 3 februari 2018
””

Idrottens skiljedomstol Cas valde att helt fria 28 av 42 avstängda ryska idrottare. I en första kommentar sade IOK att Cas beslut inte innebär automatiskt deltagande i OS eftersom Rysslands olympiska kommitté är fortsatt avstängd och för att som ryss få tävla under neutral flagg krävs en inbjudan från en nämnd utsedd av IOK. Det är den nämnden som nu ska granska de 13 utövarna och två tränarna, som är före detta aktiva, som friats.

””

En anledning till det är att IOK ännu inte har sett Cas resonemang bakom beslutet att häva avstängningarna. IOK avvaktar därför beslut om en eventuell överklagan till Schweiz högsta domstol.

Bland de friade ryssarna finns längdstjärnan Alexander Legkov, som i Sotji 2014 vann OS-guld på femmilen och silver i stafetten.

Sedan tidigare, före Cas beslut, har 169 ryska idrottare fått tillåtelse av IOK att tävla under neutral flagg som OAR (olympisk aktiv från Ryssland).

TT