Expert: Liten risk för dopning under OS
Det är i skuggan av den gigantiska ryska dopningsskandalen i Sotji för fyra år sedan som vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea, nu invigs. En skandal som resulterade i att 43 ryska olympier stängdes av från OS av Internationella olympiska kommittén (IOK) och att Ryssland tvingats lämna tillbaka ett antal medaljer.
Därutöver stoppas flera andra ryska idrottare från att delta i vinterspelen, för att de inte kunnat bevisa sin oskuld.
Idrottens skiljedomstol Cas har senare friat 28 ryssar från dopningsanklagelserna, men det är fortfarande osäkert om någon eller några av dem kommer att få tävla i Sydkorea.
Så varför ska vi lita på de sportsliga resultaten denna gång? Vad är utsikterna för att OS i Pyeongchang, till skillnad från Sotji, blir "rena"?
Läkaren Åke Andrén-Sandberg är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission. Han bara inte tror, utan säger sig vara övertygad om att spelen - den här gången - kommer att bli helt rena och att ingen, vare sig en svensk eller någon annan, kommer att åka fast för att ha haft otillåtna preparat i sina kroppar.
Utveckling
””
Framför allt, säger han, har rutinerna utvecklats.
””
””
Avslöjande urin
Dessutom, säger han, är alla de större stjärnorna som deltagit i internationella tävlingar redan testade ett antal gånger. Enligt IOK har fler än 14 000 prover på 6 000 idrottsutövare tagits från maj till december i fjol. Metoderna för att upptäcka eventuella preparat har också utvecklats sedan Sotji.
””
Åker fast
TT: Du låter väldigt självsäker?
””
TT: Men de som dopar sig ligger väl alltid steget före och hittar nya preparat, eller?
””
TT: Fast vi känner ju inte till dem som klarar sig.
””
TT