Annons

Hårt tryck på vinylfabrikanter

Vinylskivans uppsving glädjer artister och musikfans. De företag som pressar vinylskivor har också mer jobb än på länge men samtidigt sätts de under hård press. Enligt Washington Post finns det få vinylfabrikanter kvar och deras gamla maskiner riskerar att slitas ut.
Nyheter • Publicerad 28 september 2014
Foto: Scanpix

Tidningen skriver att det i USA finns runt ett dussin företag som kan pressa vinylskivor och deras personal måste jobba i skift under veckans alla dagar för att klara av beställningarna - vinylförsäljningen i landet har ökat med 517 procent mellan 2007 och 2013.

Trots det minskar företagens vinstmarginaler då de måste lägga mer pengar på att reparera pressarna som i dag körs hårdare än under vinylskivans glansdagar.

Annons

- Man kommer att kunna köra de gamla maskinerna, men till vilken kostnad? Om man kör en press 24 timmar om dygnet, sex eller sju dagar i veckan, så nöter man ut den dubbelt så snabbt, säger Bob Roczynski, chef för reservdelsföretaget Record Products of America.

De sista vinylpressarna tillverkades i början av 1980-talet. Trots att försäljningen av skivor ökat anses det inte finnas något intresse för nytillverkade pressar då de skulle vara alltför dyra - i stället letar företag med ljus och lykta efter gamla maskiner.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons