Vill skärpa lagen efter miljöskandal
Det handlar om så kallade PFAS, en grupp med hundratals långlivade högfluorerade kemikalier. Vissa av ämnena är giftiga och misstänks vara hälsofarliga. En del har hittats i dricksvatten, vilket skapat oro bland både drabbade och experter.
Anläggningar läcker
Regeringens utredare Göran Enander anser att det är hög tid att ta ett större samlat grepp för att "få till en fungerande tillsyn".
””
Han föreslår även ett virtuellt kunskapscenter för att kemikaliehot ska kunna upptäckas tidigt. Dessutom vill Enander, bland mycket annat, se satsningar på forskning och teknikutveckling kring PFAS-sanering.
Kostar miljoner
PFAS har sipprat ned i dricksvattentäkter när kemikalierna använts i släckskum vid brandövningar och bränder. Så var det exempelvis i Tullinge i Stockholms län och Kallinge i Blekinge, där man tvingats att ta vattentäkterna ur bruk. I Uppsala och Halmstad kunde de däremot renas, vilket i det förra fallet kostar kring 10-12 miljoner kronor per år enligt Enander.
Utredaren konstaterar att dricksvattentäkten i Tullinge kan vara förstörd för all framtid. Där upptäcktes mycket höga halter av PFAS under 2011, men avslöjandet medförde "ingen större aktivitet hos de centrala myndigheterna" enligt Enander. Myndigheter på riksnivå började enligt honom arbeta "med full kraft" först efter PFAS-skandalen i Kallinge 2013.
Egenkontroll viktig
Grundbulten i miljöarbetet är egenkontrollen, slår Enander fast.
””
Miljöminister Åsa Romson (MP), som nu har utredningen i sin hand, håller med om att kemikalielagstiftningen bör skärpas.
””
En kartläggning som Livsmedelsverket gjort visar att kring 3,4 miljoner svenskar har kommunalt dricksvatten som är påverkat av perfluorerade ämnen, som kan bildas när PFAS bryts ner. Ämnena lagras i kroppen, och den som dricker vatten med höga halter under lång tid tros kunna drabbas av negativa hälsoeffekter.
TT