Vill se åldersgräns för e-cigaretter

Barn och unga måste skyddas från eventuella hälsoskadliga effekter av rökning av e-cigaretter, skriver företrädare för organisationerna Smart ungdom och Non smoking generation i en debattartikel i Dagens Nyheter. De föreslår bland annat att en åldersgräns införs vid köp av e-cigaretter.(TT)
Publicerad 6 januari 2016

Barn och unga måste skyddas från eventuella hälsoskadliga effekter av rökning av e-cigaretter, skriver företrädare för organisationerna Smart ungdom och Non smoking generation i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De föreslår bland annat att en åldersgräns införs vid köp av e-cigaretter. "Låt oss slippa en repris av tobaksbrukets hälsoeffekter. Hade vi från början vetat hur hälsofarligt det är hade tobak varit förbjudet i dag", skriver de.

De vill även se samma förbud för smaktillsatser som gäller för vanliga cigaretter, ett stopp för marknadsföring av produkten riktad till minderåriga och att e-cigaretter omfattas av de rökförbud som finns för tobak.

Kammarrätten i Stockholm beslutade förra året att e-cigaretter skulle klassas som läkemedel och därmed inte få säljas utan tillstånd. Men beslutet har överklagats och försäljningsförbudet har stoppats i väntat på ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen.

TT