Annons

Vildsvinsolyckor ökar - nytt rekordår väntas

Vildsvinsolyckor ökar rejält i takt med att svinen blir fler i raslig fart: Åren 2010-2017 steg antalet vildsvinsolyckor med knappt 150 procent. Och allt tyder på att förra årets rekord slås i år igen. Tre vildsvinsolyckor inträffade under loppet av bara en halvtimme på E22 i Skåne i veckan.(TT)
Publicerad 4 december 2018

Tre vildsvinsolyckor inträffade under loppet av bara en halvtimme på E22 i Skåne i veckan. Den ena slutade med att en man avled efter en kollision med en lastbil som hade väjt för vildsvin.

””

Vildsvinsolyckornas ökningstakt sticker ut bland andra viltslag på nationell nivå.

””
Annons

Gryning och skymning är tidpunkter på dygnet när risken för vissa viltkollisioner ökar, men för vildsvin finns olyckrisken under hela perioden mellan skymning och gryning.

””

Rådjur orsakar många och allt fler olyckor sedan 2011, men den populationen har någorlunda samma storlek, förklarar Sjölund.

””

Ökar med språng

När vildsvinsolyckorna summerades av samarbetsorganet Nationella Viltolycksrådet vid utgången av 2011 var siffran 2 647 vildsvinsolyckor. I slutet av året därpå noterades den enskilt största uppgången på ett år med en ökning på nästan 59 procent. Statistiken visar ett vildsvinsolycksantal på cirka 3 600-4 800 årligen under åren 2012-2016. Men sedan blev det ett rejält språng igen med en ökning på knappt 28 procent till 6 082 vildsvinsolyckor i fjol.

Vildsvinens population är svår att sätta en siffra på, men enligt Anders Sjölund visar alla indikationer att den ökar.

””

Samtidigt finns det hopp om goda möjligheter för att bryta tendensen med allt fler olyckor.

””

Ett generellt problem med viltolyckor är enligt Sjölund att man historiskt bara försökt stänga djuren borta från vägen.

””
””

Lösningen är att stängslen ska grävas diupare. Två-tre decimeter bedöms kunna räcka.

””

Samverkan krävs

Satsningar på att förbygga och minska olyckor kommer att kosta mycket pengar och därför måste man övertyga många aktörer, förklarar han.

””
Annons

Inom en tio-tolvårsperiod hoppas han att olyckorna har halverats, men för att nå målet beskrivs samarbete som avgörande.

””

När det gäller prislappen för att hantera frågan betonar Trafikverkets sakkunnige att det här finns ett investeringsutrymme.

””

Älgar beskrivs som det allra farligaste viltslaget vid en kollision om man ser till risken för dödsolyckor och svåra skador.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons