Annons

Vanligt lägga skuld på våldtäktsoffer

Att lägga skuld på våldtäktsoffer förekommer världen över. I en ny svensk avhandling anser över hälften av de svarande att våldtäktsoffer i någon mån får skylla sig själva. Oftast beror det på fördomar hos dem som skuldbelägger, snarare än omständigheterna kring själva våldtäkten.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Hon följde med fel man hem från krogen, hon drack för mycket sprit på fel fest med fel killar, hon sände ut fel signaler med sin korta kjol.

Många trodde kanske att den tiden när skulden lades på våldtäktsoffret, snarare än förövaren, var förbi. Men en ny avhandling vid Göteborgs universitet, i vilken 3 800 personer testats, visar att många är beredda att skuldbelägga offer för våldtäkter, i alla fall i någon mån.

Annons

Personerna ställdes inför flera fiktiva våldtäktssituationer, exempelvis en våldtäkt på en fest där båda hade druckit alkohol, och en våldtäkt i hemmet efter att en kvinna bjudit hem tre manliga kollegor efter en middag ute.

Fördomar väger tungt

Personerna fick gradera hur mycket offret fick skylla sig själv på en skala från 1 till 7, där ett betydde ingen skuld alls.

Över hälften skuldbelade i någon mening offret. De flesta av dessa låg dock lågt på skalan.

””

Men vad beror det egentligen på att vissa skuldbelägger?

Enligt avhandlingen handlar det snarare om förutfattade meningar, än faktorer som har att göra med den specifika våldtäktssituationen.

””

Våld mindre viktigt

Tydliga situationsfaktorer, som offrets ålder eller om det hade förekommit våld, påverkade inte skuldbeläggandet. Däremot var de som tror på så kallade våldtäktsmyter mer benägna att skuldbelägga, enligt avhandlingen.

””

Andra personliga faktorer som betydde mycket för att en person skuldbelade offret var hur man uppfattade samtycke, och att man kände låg sympati för den utsatta.

Personer som utsatts för gruppvåldtäkt skuldbelades också mer än de som utsatts av en ensam förövare.

Annons

Går att bryta

TT: Är du förvånad över att fördomarna spelade så stor roll jämfört med brottssituationerna?

””

Att orsakerna till skuldbeläggande främst ligger i personliga faktorer innebär samtidigt att det går att bryta, framhåller hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons